Budoucí kuchaři a číšníci předvedli svůj gastro um
O tom, že na Moravě se vyučují skvělí budoucí kuchaři, kuchařky, číšníci a servírky, není pochyb. Svědčí o tom výsledky každoroční soutěž Gastro Krásno Cup. Její už patnáctý ročník se konal ve středu 27. března v přerovské Střední škole gastronomie a služeb. Soutěž přijeli ráno zahájit hejtman Josef Suchánek a krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec.
Soutěžilo se ve dvou kategoriích – kuchař a číšník. Do každé z kategorií mohla škola přihlásit jednoho soutěžícího. Klání se v obou kategoriích zúčastnilo celkem sedmnáct žáků.
Budoucí kuchaři a kuchařky připravovali čtyři porce moderního teplého pokrmu s použitím hlavní suroviny, kterou byla vepřová pečeně, a to ve dvou úpravách – s lehkou a těžkou přílohou. Hlavní surovinu zajistil v den soutěže pořadatel, další suroviny si museli soutěžící zajistit sami. Celkový čas na přípravu, samotné vaření a úklid pracoviště nesměl přesáhnout jednu hodinu a dvacet minut.
Také budoucí číšníci a servírky měli zajímavý úkol. Před zraky hostů museli připravit hovězí tatarák pro dvě osoby, včetně servisu vhodného aperitivu u stolu. Na přípravu a provedení měli celkem čtyřicet minut.
Vítězi se stali soutěžící, kteří získali nejvyšší počet bodů po sečtení bodových hodnocení od všech porotců v daných kategoriích.
Zlaté pásmo v oboru kuchař obdrželi:
- Yaroslava Kelemen (Integrovaná střední škola Slavkov u Brna)
- Pierre Maxime Průša (SŠ společného stravování, Ostrava – Hrabůvka)
- David Ryba (SOŠ a SOU, Polička)
Zlaté pásmo v oboru číšník obdrželi:
- Kristýna Ondroušková (SŠ gastronomie a služeb Přerov)
- Patricie Sedláčková (Integrovaná střední škola Slavkov u Brna)
- Eliška Fleková (SOŠ a SOU, Polička)
- Eva Chapčaková (Střední odborná škola Prostějov